RSS

Monthly Archives: September 2013

ZIKIR HARIAN

bismillah2

Salam semua! Selamat sejahtera! ๐Ÿ™‚

Haiii…. Lama betul tak menulis ni. Almost 2 months. Biasa lah, cuti semester, segala benda lain pun cuti. TapiiISHK ISHK. Tak baik kan perangai camtu? So, jangan ikut tau. Huhu. But it’s ok! Coz now, I’m back! *Amboihh. Dah macam iklan superhero plak kn?*

Ok2. For this time around, I’m gonna share ’bout zikir harian Imam Ghazali. I practiced this before, but I don’t know since when I became soooo negligent and stopped practicing it. Oh dear God, please forgive me.. hukhuk ๐Ÿ˜ฆ Harapnya, after posting this, together-geder la kita mendapat barakah daripadanya. And yes, ofkoss, you can share this if you want to. Sebabnya, saya pun, share daripada buku yang saya baca, then refer kat tenetย (internet) jugak. Haa, yang saya post ni IHSAN hamba Allah. Tengkiuuu to GugelImages dan hamba Allah tu (saya pun xtau sape). Alright, here it is. For the ‘kelebihan mengamalkan zikir harian’ just scroll down.

zikir

JUMAAT :

Allah akan memberi ketenangan hati bagi yang membacanya

SABTU :
Allah akan hampir kepada orang yang membacanya dan memberi segala kebaikan kepadanya

AHAD :
Memperoleh harta yang banyak dan berkat semasa hidup serta dicintai oleh setiap manusia

ISNIN :
Allah akan memberi ganjaran pahala sebesar Bukit Uhud dan menghindarkan sifat-sifat mazmumah

SELASA :
Allah akan mengampunkan dosa selama setahun

RABU :
Allah akan hilangkan satu titik hitam dalam hati orang yang membacanya

KHAMIS :
Allah akan mengampunkan dosa orang yang membacanya sebanyak buih di lautan dan menghidupkan satu pohon buatnya di Syurga

p/s : ada sesetengah buku/website/bahan rujukan lain, kebaikan mengamalkan zikir2 di atas mempunyai sedikit perbezaan. Jadi, saya sertakan beberapa sumber rujukan lain.

http://virtualfriends.net/article/articleview.cfm?AID=25701

http://doaayatdanzikir.wordpress.com/2010/07/02/zikir-harian-2/

“IKHLASKAN HATI & JOM SESAMA KITA AMALKAN ZIKRULLAH” ๐Ÿ˜€

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on September 15, 2013 in Cerita Ceritu Ceriti